Kultūros

Vasariniai miežiai [Barley (Spring)]

Veislių pasirinkimas

Miežių veislės skirstomos pagal paskirtį. Pašarų, maisto ar alaus gamybai reikalingi nevienodų veislių ir skirtingai auginami miežiai. Veislių pasirinkimą taip pat lemia potencialus derlius ir vegetacijos trukmė.

Svarbus miežių veislių pasirinkimo veiksnys yra atsparumas išgulimui ir varpų atsparumas lūžinėjimui.

Dvieilių ir šešiaeilių veislių miežiai skiriasi. Dvieilių grūdai varpose būna rupesni ir lygesni.

Pastaraisiais metais selekcionuojamos belukščių miežių veislės, jų cheminės savybės pritaikytos pašarams ir sudėtyje, palyginti su speltiniais miežiais, yra mažiau ląstelienos.

Dirvos paruošimas

Dirvos paruošimo tikslas – sudaryti geriausias sąlygas augti. Nesvarbu, koks dirvos paruošimo būdas, sėklai reikia purios dirvos ir užtikrinti geriausią gylį, grūdiniams paprastai 2–3 cm, tai priklauso nuo dirvos struktūros ir drėgnumo.

Sėja

Miežiai ima dygti, kai dirvožemio temperatūra yra +1–2 °C. Sėjos laikas tiesiogiai priklauso nuo dirvožemio parengimo. Kiekviena pavėluota geriausio sėjos termino diena vasariniams javams daro neigiamą įtaką derliui.

Vasariniai miežiai gerai krūmijasi. Atsižvelgiant į sėjos metą, sėklos kokybę ir veislę, geriausia sėklų norma – 420–450 sudygusių sėklų/m2.

Miežių negalima sėti per giliai.

Tręšimas

Miežių 1 t grūdų gauti kartu su atitinkamu kiekiu šiaudų reikia 19–23 kg/ha azoto (N), 10–11 kg/ha fosforo (P2O5) ir 19–21 kg/ha kalio (K2O). Fosforo ir kalio trąšų normos dydis priklauso nuo šių elementų kiekio dirvožemyje ir jo rūgštingumo. Tinkama dirvožemio reakcija pH – 6–7.

Svarbiausi mikroelementai miežių derliui ir kokybei užtikrinti yra varis (Cu) ir manganas (Mn). Alaus miežių salyklo kokybę lemia ir mikroelementas cinkas (Zn).

Derliaus nuėmimas

Jeigu derliaus nuėmimą pavėlina lietingi orai, esama rizikos, kad sumažės miežių baltymų kokybė. Tokiomis sąlygomis taip pat pradeda skirtis krakmolas.

Į viršų